dijous, 24 de novembre de 2011

Llenties amb paté i poma al curri


Durant la infantesa dels meus nebots, ma germana va considerar canviar-se el nom de Margarida a "mare, tinc gana". La nostra pròpia mare em va rebatejar amb el sobrenom de "pantera negra" pels accessos de mala llet que m'agafaven de petita quan tenia la panxa buida. Si la fam no és agradable ni tan sols quan és només un rau-rau infantil, imagineu-vos del que suposa quan es tracta d'un estat permanent. La gana no té res de positiu, i en canvi va en augment. M'he promès a mi mateixa que avui intentaria no fer soflames polítiques en aquest post, així que no vull assenyalar amb el dit els especuladors i polítics que me'n semblen culpables, directa o indirectament. Vull posar l'accent en la gent que la combat, en els que s'esforcen per fer millor i més justa la vida dels que no estan al costat dels teòrics "generadors de riquesa".

Demà veureu voluntaris del Banc dels Aliments en mercats i supermercats de Catalunya. Comença el Gran Recapte, la campanya que fan anualment per augmentar les donacions d'aliments de primera necessitat, d'alt valor nutritiu i de llarga conservació. A més de contribuir aportant paquets de llegums, pasta, brics de llet, oli o conserves en els punts de trobada, també es poden fer donatius -en diners o en espècie- mitjançant  la web del Banc. Aquesta entitat no treballa només dos dies l'any: fan una tasca vital per a moltes famílies cada dia. I per això hem volgut ajuntar-nos en aquest Blogs contra la fam, pel que aporto aquesta recepta. Per un cop a la vida és creació meva i me'n sento mare orgullosa yo-por-mis-lentejas-MATO.

Llenties amb paté i poma al curri (per a quatre persones)

Ingredients

400 grams de llenties
1 poma Granny Smith (important, pel punt àcid)
1 llauna de paté de porc (del de tota la vida de fer entrepans)
Oli
1/2 gotet de vi ranci
1/2 gotet (o un raig llarg) de llet
1 ceba no gaire gran
Sal
Curri
1 culleradeta de sucre
Llorer

Coeu les llenties segons les instruccions del paquet amb el full de llorer, i reserveu-les (si les feu servir ràpides o de pot, tot això que us estalvieu). Saleu-les. Talleu la ceba petitona i sofregiu-la fins que sigui transparent en l'oli. Afegiu-hi el vi, deixeu-lo evaporar uns instants, i desfeu-hi el paté i la llet, de manera que us quedi una salsa lligadeta. Talleu la poma a daus petits (més petits que els de la foto, crec que em van quedar un xic massa grans). Poseu una mica d'oli a la paella i salteu la poma ràpidament i a foc alt, amb el sucre. No voleu que es desfaci, sinó que agafi color daurat i es faci una mica més dolça i cruixent. Espolvoreu-les amb curri. Barregeu les tres parts. La salsa es pot doblar, si us agraden les llenties més caldoses.

9 comentaris:

el taller de cuina ha dit...

Si avui quan arribo tinc el dinar fet (així ho espero) haurà de ser demà. Però aquest plat s'ha de tastar aviat!!

Anònim ha dit...

De fet, el nom era maretincgana tot junt, i el sentia tan bon punt obria la porta de casa. Quan em vaig queixar que ni tan sols em saludavem, el meu nom va camviar a holamaretincgana!

Ta xarmana

starbase ha dit...

jajajajajaja, el comentari final de la xarmana és demolidor jajajajaja

Per cert, felicitats per la iniciativa (aquí sí es pot dir que vas sembrar tu la llavor, o tampoc?) i també per la recepta :-)

Menja sa ha dit...

Crec que el sobrenom "hola mama què hi ha per dinar/sopar" (tot junt i seguit, és clar) també deu estar molt estès :)
He provat la poma amb carn, i és clar en amanides, però mai amb llegum. Així que ho tastarem que fa molt bona pinta!
Una abraçada!

Francesc ha dit...

Hola!!! Aquesta és la meua proposta a la vostra iniciativa

http://alataula.blogspot.com/2011/11/truita-de-tonyina-amb-tomata.html

Salutacions des del País Valencià

Tiriti ha dit...

Molt be Pantera Negra, ets una crack!

La Taula d'en Bernat ha dit...

Enhorabona per aquesta iniciativa! Jo no hi he pogut participar virtualment però ho he fet a través de l'escola on treballo...

Petonets!
Anna

Dolça ha dit...

el renom holamamatincgana ara s'ha vist enriquit per un whatsapp que m'arriba dos o tres minuts abans dient "estic a punt d'arribar, què hi ha per dinar?" No fos cas que s'hagués d'esperar una miqueta!!!

M'agraden aquestes llenties. les tastaré.

PTNTS
Dolça

Receptes.cat ha dit...

Una combinació de gustos interessant.
L'haurem de tastar!