dijous, 28 de novembre de 2013

Blogs contra la fam. Un any més, un any de més.

Fa molt que no toco el blog, ho sé, i possiblement aquest post quedi soterrat en l'oblit. Però un any més volia sumar-me a la convocatòria de Blogs contra la Fam que vam endegar fa ja temps. Avui no parlaré de les causes per les que he estat desconnectada, ni faré les obligatòries promeses d'un ràpid retorn, sinó que vull conminar-vos un cop més a que participeu al Gran Recapte que farà el Banc d'Aliments el cap de setmana.

Cada cop estic més radicalitzada amb aquest tema i convençuda que les administracions estan fent, en ocasions per raons purament d'ideologia, una tasca galdosa a l'hora de gestionar i paliar la crisi. El Gran Recapte, com el Banc d'Aliments, haurien de desaparèixer en pos d'una societat justa amb un repartiment de la riquesa equitatiu; mentre això no succeeixi, crec que és de lesa humanitat deixa de mostrar solidaritat amb aquells a qui no arriben. La mentida del discurs sobre la individualitat extrema, sobre l'empreneduria que tot ho redimeix a base d'esforç personal no ens ha d'impedir veure que la situació s'ha de redreçar entre tots, tant fent un donatiu de pasta, conserves, llegums o d'altres aliments bàsics (aquest any s'hi afegeixen, per exemple, les llets infantils), com sent molt conscient sobre qui voteu. Les xifres són complexes i escandaloses, i les podeu llegir aquí.

Si voleu fer un donatiu, recordeu que ho podeu a través de la pròpia plana del Banc, o podeu portar-los als establiments adherits, que podeu consultar al mateix lloc. Recordeu també que a través de la plana de Facebook de Blogs contra la Fam podeu seguir les receptes que han anat pujant molts altres blogs. Enguany, amb l'ampliació d'aliment, i la pujada dels blogs gastronòmics però no culinaris -vaja, els que publiquen restaurants o parlen de gastronomia- trobareu que no tothom en publica o que aquesta ja no està feta amb els aliments d'altres anys. No deixeu de visitar-los, tanmateix, perquè molts d'ells tenen històries interessants a explicar-vos.

La recepte que pujo avui, de la que em temo que no hi ha foto (ni falta que fa, perquè tampoc és un plat particularment fotogènic) no és plat estrictament d'aprofitament, però sí relativament barat. Es tracta d'un riff sobre l'humus, però fet amb un llegum molt diferent, la llentia, i amb gustos que miren més a l'Atlàntic que al mediterrani.

Paté -que no hummus- de llenties

Ingredients

Un pot de llenties petit
Dues cullerades de concentrat de tomàquet
Un culleradeta de xipotle (de llauna) més, si en teniu, un rajolí d'essència de fum (Sabor a Leña, es ven als super amb aliments de Sudamèrica). Si no us voleu complicar la vida, feu servir alguna altra salsa picant.
Un rajolí d'oli
Orenga, farigola, pebre, sal
Farina d'ametlla o pa ratllat
Cilantre, per decorar
Torrades, per servir-ho

Renteu les llenties sobre un colador per treure el suc del pot de vidre. Tritureu tots els ingredients menys els tres darrers. Afegiu la farina o el pa ratllat fins que agafi una textura consistent. Trinxeu el cilantre i decoreu les torradetes.